Yhdistyksestä

BEZ eli Bezuneshin ystävät ry toimii ruohonjuuritasolla tyttöjen silpomista ja lapsiavioliittoja vastaan.

Etiopiassa Bezunesh Lombebo kiertää kylissä opettamassa tyttöjen ympärileikkauksen haitoista yhdistyksen tuella. Keniassa Susan Kasero on ottanut paenneita tyttöjä luokseen asumaan. Siellä tuemme tyttöjen koulunkäyntiä sekä loma-ajan asumisjärjestelyjä. Heidän työnsä on täysin riippuvainen lahjoituksistamme.

BEZ on saanut alkunsa, kun perustaja Henrica Fagerlund luki etiopialaisen Bezunesh Lombebon haastattelun MeNaiset -lehdestä. Haastattelussa Bezunesh kertoi suoraan miltä ympärileikkaus, seksi ja synnytys ympärileikattuna tuntuu. Henrica järkyttyi niin perusteellisesti, että hänen oli pakko tehdä jotain. Hän tajusi, että kulttuuria muuttamaan tarvitaan kulttuurin sisällä oleva hyvin rohkea ja motivoitunut henkilö, juuri sellainen kuin Bezunesh! Näin Bezunesh aloitti valistustyönsä Henrican tukemana.

BEZ toimii täysin yksityishenkilöiden lahjoitusten varassa ja vapaaehtoisten voimin. Lahjoitusten avulla maksamme Bezuneshin ja Susanin valistustiimien matka- ja yöpymiskulut sekä sen verran työkorvausta, ettei heidän tarvitse tehdä toista työtä samaan aikaan.  Lisäksi autamme valistustiimejä esim. hankkimalla läppäreitä, puhelimia ja moottoripyöriä heidän käyttöönsä.

Vuosittain lukemattomat tytöt tekevät rohkean päätöksen jättää kotinsa paetakseen silpomista. Kun kotiin ei voi enää palata, kouluttautuminen on tytöille ainoa keino saada parempi tulevaisuus. Paenneiden tyttöjen kouluttaminen on myös avainkeino saada silpomattomuuden kulttuuri jalkautettua yhteiskuntaan. Tuemme näiden tyttöjen koulumaksuja vapaaehtoisten lahjoitusvaroilla. 

Bez ry:n pidemmän tähtäimen hanke on turvakodin perustaminen paenneille tytöille. Tämä iso ponnistus, johon tarvitsemme merkittävän määrän lahjoituksia! 

 
Näyttökuva 2017-03-07 kello 17.16.50.png
Näyttökuva 2017-03-08 kello 10.31.55.png

Bezunesh 

Bezunesh on etiopialainen naimissa oleva perheenäiti joka joutui silvotuksi 10-vuotiaana sukunsa toimesta.

Hän on koulutukseltaan teologi ja on tutkinut kandidaatintyössään Raamatun tulkintoja tyttöjen ympärileikkauksesta. Bezunesh yhdistää valistustyössään teologin koulutuksensa rohkeaan puheeseen naisten aseman puolesta. Hän tekee valistustyötä yhdessä miehensä Tasfeyn kanssa, jonka vahva sanoma hänen vaimonsa kärsimyksestä tavoittaa myös miehet.

Voit lukea MeNaiset -lehden artikkelit alta:
- Ympärileikatun naisen tarina
- Ympärileikattu Bezunesh pelastaa tyttöjä silpomiselta  
- Henrican tarinan: Ympärileikatun naisen tarina pakotti auttamaan.
 

bbc233e4-9bf3-4ec5-aba2-1cd7bc575284.jpg

Susan

Susan Kasero joutui 7-vuotiaana seuraamaan isosiskonsa ympärileikkausta ja täytettyään 11 vuotta hän joutui itse silvotuksi. Vain kuukausi silpomisen jälkeen hänen oli määrä mennä naimisiin. Hän halusi paeta sekä ympärileikkausta että pakkonaittamista, mutta hänellä ei ollut paikkaa minne mennä. Naittamiselta hän kuitenkin välttyi ja pääsi jatkamaan koulunkäyntiään, kun asiaan puuttui ulkopuolinen henkilö.

Susan meni naimisiin 23-vuotiaana. Hän kärsi lapsettomuudesta, mikä aiheutti tyytymättömyyttä puolisossa ja Susan vaipui syvään masennukseen vuosien ajaksi. Viimein, yli kymmenen vuoden kärsimyksen jälkeen hänet operoitiin sairaalassa ja komplikaatiot saatiin korjattua.

Sairaalassa toipuessaan Susan teki päätöksen ryhtyä ajamaan tyttöjen oikeuksia omassa yhteisössään, masai-heimon parissa. Hän auttaa silpomista pakenevia tyttöjä ja tarjoaa heille suojaa sekä mahdollisuuden koulunkäyntiin.

Susan itse oli onnekas kun sai käydä koulua. Hän opiskelee opettajaksi ja hoitaa nykyisin mm. koulun taloushallintoa.

 

Tietoa silpomisesta

Mitä on silpominen?

Silpominen tarkoittaa tyttöjen ulkoisten sukuelimien poistamista osittain tai kokonaan. Joskus vagina ommellaan kiinni ja siihen jätetään vain nuppineulan pään kokoinen aukko. Tämä epäinhimillinen perinne vammauttaa tyttöjä henkisesti ja fyysisesti loppuiäksi. Se aiheuttaa vakavaa verenvuotoa, tulehduksia sekä ongelmia kuukautisten, yhdynnän, raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen johtaa kuolemaan. 

Yleensä operaatio suoritetaan 4 ja 14 ikävuoden välillä, mutta joskus myös aivan pienille lapsille, naimisiin aikoville naisille ja toisinaan raskaana oleville tai juuri synnyttäneille naisille.

Perinne rikkoo ihmisoikeuksia ja lisää tyttöjen epätasa-arvoa. 

 

Miksi tyttöjä silvotaan?

Silpominen on tytöille elinikäisiä traumoja aiheuttava sosiaalinen tapa. Vanhemmilla elää vankka uskomus että käytäntö on välttämätön tyttöjen loppuelämän kannalta ja että tytöille koituu harmia ellei sitä noudateta. Leikkaamattomia tyttöjä saatetaan syrjiä ja heidän voi olla mahdotonta päästä naimisiin.

Käytännön muuttamiseksi tarvitaan paljon valistustyötä. Tämä julma tapa voi loppua vasta, kun vanhemmat uskovat, ettei siitä pidättäytymisestä ole haittaa heidän tyttärilleen.

Lähde: WHO, Unicef