tietoa tyttöjen silpomisesta

 

Mitä on silpominen?

Silpominen tarkoittaa tyttöjen ulkoisten sukuelimien poistamista osittain tai kokonaan. Joskus vagina ommellaan kiinni ja siihen jätetään vain nuppineulan pään kokoinen aukko. Tämä epäinhimillinen perinne vammauttaa tyttöjä henkisesti ja fyysisesti loppuiäksi. Se aiheuttaa vakavaa verenvuotoa, tulehduksia sekä ongelmia kuukautisten, yhdynnän, raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen johtaa kuolemaan. 

Yleensä operaatio suoritetaan 4 ja 14 ikävuoden välillä, mutta joskus myös aivan pienille lapsille, naimisiin aikoville naisille ja toisinaan raskaana oleville tai juuri synnyttäneille naisille.

Perinne rikkoo ihmisoikeuksia ja lisää tyttöjen epätasa-arvoa. 

Miksi tyttöjä silvotaan?

Silpominen on tytöille elinikäisiä traumoja aiheuttava sosiaalinen tapa. Vanhemmilla elää vankka uskomus että käytäntö on välttämätön tyttöjen loppuelämän kannalta ja että tytöille koituu harmia ellei sitä noudateta. Leikkaamattomia tyttöjä saatetaan syrjiä ja heidän voi olla mahdotonta päästä naimisiin.
 
Käytännön muuttamiseksi tarvitaan paljon valistustyötä. Tämä julma tapa voi loppua vasta, kun vanhemmat uskovat, ettei siitä pidättäytymisestä ole haittaa heidän tyttärilleen.

 
 

Lähteet: Unicef, WHO.